вторник, 28 септември 2010 г.

В училищата се учи, не се вярва, господа вярващи!


Преди няколко дена в София се проведе "мирно" литийно шествие, организирано от БПЦ, която призова да се въведе вероучението като задължителен предмет в училище. Т.е. "мирно" настроени граждани и институция (в лицето на Църквата) пожелаха да наложат насилствено изучаването в училищата на нещо, което трябва да е право на личен избор.
Аргументът им? Ами както винаги - моралът. Но без да се усетят лицемерните попове направиха огромна грешка. Заявявайки, че вярата в бог ще направи децата по-морални, те недвусмислено заявиха, че ние, които не вярваме в богове, сме... по-неморалните. Е, това ли ще е моралът, на който ще се възпитават децата ни в училищата от въпросните богослови: "Вижте деца, тези от вас, които повярват в нашия бог, веднага стават една категория по-горе от онези там гадни атеистчета, че и от друговерците"?!
Много голям гаф, за който лично аз съм благодарна на изкукалите богослови. По този отблъскващ начин те показаха най-красноречиво, че там, където моралните принципи не еволюират, всъщност морал няма.

Този "аргумент с морала" от страна на Църквата всъщност показва и още нещо - как насадената до степен на фанатичност вяра в кратуните на хората може да ги лиши от способност да защитават идеите си, да се аргументират и въобще да мислят. Защото така, както те се опитват да наложат методите си на възпитание на всички, по същия начин и ние атеистите можем да направим нещо аналогично - вярата е вредна, тя парализира детските мозъчета и трябва да бъде забранено да се изповядва. Какво толкова, това пък са нашите принципи, защо да не опитаме да ги наложим като задължителни? Защо след като Църквата може безнаказано да се намеси в светските дела и ние, гражданите, да не можем да се намесим в нейните, верските? С какво толкова е по-специална тя?

Няма смисъл да се обяснява и това, че моралът всъщност няма нищо общо с каквито и да е Писания, че деца не се възпитават със страх от бог, защото те не са магарета, които да вкараш в пътя с камшик... Достатъчно е, че при предоставилата им се възможност да се изложат и да станат за смях и отвращение, поповете се справиха повече от блестящо. Амин! :)))

4 коментара:

  1. Точно така. Това шествие за задължителното вероучение в училищата беше голяма диария. Там лъснаха лицемерните задници на поповете. Изказванията им бяха ненадминати по фалш и лицемерие.

    ОтговорИзтриване
  2. Харесва ми! Самата църква няма механизми за изключване на неморалните от редиците си.

    ОтговорИзтриване
  3. Да, невъзможно и е сама себе си да хигиенизира :)

    ОтговорИзтриване