сряда, 15 септември 2010 г.

Религията като опиум.

"Религията е опиум за народа!", Карл Маркс.

Почти два века по-късно учените потвърждават думите му с откритието, че религиозната вяра е "продукт" на мозъка, по нищо не отличаващ се от емоционалните преживявания, доставящи хормона серотонин. Идентифицирайки серотонина, мрежата неврони в съответните дялове на мозъка, както и генът VMAT2 като химическата, структурна и генетична основа на религиозната вяра, учените до голяма степен обясняват и меко казано враждебното отношение на вярващите към всеки, който се опита да отнеме вярата им (разбирай източника им на серотонин).
http://bigthink.com/ideas/23960
Добре е да се уточни, че самото откритие не е критика към личния избор на всеки възрастен човек да си набавя по свое усмотрение необходимите му стимуланти. Стига този избор да не влияе върху обществени, държавни и научни дела, или пък да бъде натрапван (проповядван) на други лица (особено малолетни), защото ще заприлича на наркопласьорство :) А и само при тези условия изборът е именно личен...
Така погледнато, намерението на православните да плъзнат из образователната система с идиотиите си, е направо престъпно!

Няма коментари:

Публикуване на коментар