вторник, 23 ноември 2010 г.

Динозаврите - факти.

Може би най-вълнуващият за широката публика раздел от палеонтологията е този, изучаващ динозаврите. От научна гледна точка изучаването на динозаврите е изключително важно, както за разбирането на причините довели до масовите измирания, така и за промените в биологичното разнообразие вследствие на климатичните и геологични промени в историята на Земята. Тези процеси продължават и днес. През последните десетилетия са натрупани много нови данни за динозаврите и схващането за тях като бавни, тромави зверове е коренно променено. Затова нека се опитаме да дадем отговор на най-често задаваните въпроси по отношение на динозаврите и да разсеем някои погрешни твърдения.

Кога динозаврите за първи път се появяват на Земята?
Най-старите фосилни останки от динозаври са намерени в Аржентина и Бразилия, и са на около 230 млн. години. Най-примитивният от тях, Eoraptor, представлява дребен месояден динозавър. Тъй като скелетът му показва някои специализации, възможно е да бъдат открити и по-стари представители.

Съществували ли са съвместно хора и динозаври?
Не! Хората се появяват приблизително 65 млн. години след измирането на динозаврите. Въпреки че дребни бозайници са се срещали по това време. Повечето палеонтолози са на мнение, че птиците са директни потомци на една група месоядни динозаври и всъщност представляват съвременните динозаври. Е, така погледнато въпросът може да получи и положителен отговор :)

Къде са живели динозаврите?
Динозаврите са били разпространени по всички континенти. В началото на "Ерата на динозаврите" (Триас, преди 230 млн. години) континентите, които познаваме днес, са били събрани в една обща суша - суперконтинента Пангея. През следващите 165 млн. години тези континенти бавно се разделят. Отделните части заемат приблизително съвременното си разположение, движени от процес, наречен тектоника на плочите. Вулканите, земетресенията, образуването на планините и океанското дъно са все следствия от този процес, който и днес продължава да променя планетата ни.

Всички динозаври ли са съществували по едно и също време?
Отделните динозавърски съобщества са били разделени както във времето, така и в пространството. "Ерата на динозаврите" (мезозой) включва три последователни геологични периода - триас, юра и креда. През всеки от тези периоди са живели различни видове динозаври. Например, юрският динозавър Stegosaurus е изчезнал 80 млн. години преди появата на кредния Tyrannosaurus. Тоест времевият период разделящ Stegosaurus и Tyrannosaurus е по-голям от този, който разделя Tyrannosaurus от нас, хората. Тъй като през триас е съществувала само една суша (Пангея), всички тогава съществували динозаври са били разпространени по нея. След разделянето на Пангея и раздалечаването на отделните континенти динозаврите се оказват под влияние на географска изолация, която в съчетание с локалните особености на средата задвижва процеса видообразуване.

Кой е бил най-големият динозавър? А най-малкият?
Най-големият известен ни динозавър е Brachiosaurus (или Giraffatitan brancai). Достигал е 23 метра на дължина и 12 метра височина. Откривани са фрагменти от крайници и прешлени на дори по-едри динозаври, но скелетите им са твърде непълни, за да бъде определен точния размер. Някои от тях (като например Argentinasaurus, Amphicoelias, Bruhathkayosaurus и др.) може би са били до два пъти по-едри от Brachiosaurus. Едни от най-дребните динозаври са били Epidexipteryx и AnchiornisAnchiornis е достигал 34 см. дължина и тегло 110 грама, а Epidexipteryx hui около 164 грама.

Колко вида динозаври познаваме?
Не се знае с точност, тъй като непрекъснато се откриват нови видове. Проучването и потвърждаването на някои от тях продължава. Те са систематизирани в около 500 рода (Stegosaurus, Diplodocus и др.). Според палеонтолозите предстои да бъдат открити поне още 700 до 900 рода динозаври. Много родове динозаври понастоящем съдържат само един вид (например, Deinonychus), докато други - повече (Iguanodon). Дори всички  публикувани дотук видове динозаври да бъдат потвърдени, техният брой пак си остава твърде малък в сравнение с днешните животински видове - около 1/10 от броя на известните ни видове птици, 1/5 от всички днешни бозайници и по-малко от 1/3 от описаните паяци.

Били ли са динозаврите топлокръвни животни?
По този въпрос има различни, често противоречиви становища. Някои палеонтолози смятат, че динозаврите са били ендотермни по абсолютно същия начин като днешните птици и бозайници: притежавали са бърз метаболизъм. Други считат за невъзможно който и да е динозавър да е притежавал такъв метаболизъм. Доста разпространено напоследък е схващането, че големите динозаври са поддържали постоянна телесна температура пасивно, благодарение на големите си размери, подобно на някои днешни морски костенурки. Възможно е някои динозаври наистина да са били топлокръвни, което се потвърждава от костната хистология и някои особености на респираторната и кръвоносната система. Но за категоричен отговор са необходими още изследвания.

С какво са се хранели динозаврите?
Някои динозаври са се хранели с гущери, костенурки, яйца, дори ранни бозайници. Част от тях са ловували други динозаври или са се хранели с мърша. Повечето обаче са били растителноядни (но не и тревопасни, тъй като тревите все още не са били еволюирали). В скалните пластове, съдържащи фосили на динозаври, са откривани също така полени, показващи съществуването на стотици хиляди растителни вида по това време. Въпреки че точният момент на поява на покритосеменните растения не е известен, последните от динозаврите със сигурност са имали и плодове на разположение.

Били ли са динозаврите социални животни?
Много видове динозаври са били социални. Някои находки свидетелстват, че те дори са мигрирали заедно (фосили на динозаври са откривани и на север от арктичната окръжност, където хранителните запаси трябва да са били сезонни). Откривани са също така струпвания от гнезда на хадрозаври.

Кога изчезват динозаврите?
Динозаврите изчезват преди около 65 млн. години (в края на креда), след като съществуват повече от 165 млн. години. Ако времето от появата на първите динозаври до днес бъде поместено в 365 дни (една календарна година), то динозврите се появяват в началото на януари и изчезват през третата седмица на септември. Ако използваме същата времева скала, Земята пък се формира 18,5 години преди появата на динозаврите, а ние хората (Homo sapiens) се появяваме на сцената едва на 31 декември. Дългият период, през който динозаврите господстват на Земята, със сигурност ги определя като най-успешната група в историята на живота.

Кои са причините довели до изчезването на динозаврите?
Има няколко теории по въпроса. По време на мезозой отделни видове динозаври еволюират и изчезват по различни причини. Но драматичното масово изчезване в края на креда елиминира и последните от тях, както и летящите влечуги, големите водни влечуги и много други големи морски животни. Съществуват доказателства навсякъде по земното кълбо за това, че основна роля за изчезването е изиграл метеоритен сблъсък. Допълнителни фактори, като вулканични газове, климатично захлаждане, ниски репродуктивни нива, отровни газове от комета, промяна в магнитното поле и орбитата на Земята, може би също са допринесли за изчезването.

11 коментара:

  1. Статията ми хареса. Чел съм, че наследниците им са птиците. А съвременните гущери трябва да са имали отделни от тях(динозаврите) предци?
    Но относно най-успешната група животни, мисля малко да се заям:-) А акулите, а крокодилите?

    ОтговорИзтриване
  2. О, съжалявам, че чак сега виждам това...
    Да, птиците са един вид съвременни динозаври. Поне това сочат последните проучвания.
    За акулите и крокодилите много се бърка, че са просъществували до днес непроменени. Това обаче е погрешно. Съвременните видове крокодили нямат почти нищо общо с древните такива. Т.е. не са така дълголетни :)

    ОтговорИзтриване
  3. Съвременните крокодили са произлезли от древните такива, не ли? Птиците доста са се променили спрямо предците си, но крокодилите и акулите не са се отдалечили дори визуално толкова далеч. Или поне на мен така ми се струва...
    Исках да кажа, че въпреки промените в околната среда, крокодили и акули продължават да съществуват и до днес. И са се променили много по-слабо от наследниците на доста малка част от живелите някога динозаври.
    На мен ми е интересно. Дори се замислям, каква ли щеше да е цивилизацията на Земята, ако не беше катастрофата преди 65 000 000 години. И колко много щеше да е по-напреднала от нашата...

    ОтговорИзтриване
  4. Само така изглежда. Всъщност, крокодилите са били толкова разнообразна група, с много причудливи видове... До днес нито един не е оцелял от тях. Тези, които си имаме са техни потомци и също са много древна (реликтна) група, разбира се, но не колкото динозаврите, защото става въпрос за отделни таксони... Не знам дали стана ясно от този мой опит да бъда кратка.
    Според мен без К-Т измирането бозайниците нямаше да са това, което са били през палеоген, а са и днес все още - господари на света ;)

    ОтговорИзтриване
  5. Самите динозаври като група също са се променяли по време на съществуването си. И сигурно нещата за които разказа, се отнасят и до тях - по време на еволюцията си отделни видове са изчезвали или са се променяли драстично. Но ги разглеждаме като една голяма група, независимо от това, че по време на господството им, късните видове не могат директно да се причислят към вида на примитивните им предци. Или бъркам?

    ОтговорИзтриване
  6. Разбира се, че са се променяли. Например повечето от видовете, които бяха използвани във филма "Джурасик (т.е. юрски) парк" са кредни всъщност. Но са се сторили по-интересни и зрелищни на създателите на филма явно :))
    Само че динозаврите като цяло са доминирали през цялото това време, за което говорим. Иначе могат да се изнамерят и още по-дълголетни видове от тях, както и от крокодилите, акулите (хатерията например), но не така успешни като динозаврите.

    ОтговорИзтриване
  7. Явно трябва да ми обясниш как разбираш понятията "успешен вид", "успешна група". Аз имах предвид "най-дълго просъществувал". Особено в конкуренция с доминиращи видове.

    ОтговорИзтриване
  8. Да речем, че под "крокодили" разбираме разред Crocodylia. Той не е чак толкова древен. Схващането, че крокодилите са просъществували до днес почти непроменени от най-ранните си предшественици, е остаряло и погрешно. Преди 70-80 милиона години е имало десетки представители на групата, които не оцеляват до днес. Сред тях именно са предшествениците на днешните крокодили, т.е. водят началото си някъде от края на креда.
    Ако търсим пък най-дълголетен съвременен таксон, то от гръбначните това изобщо не са нито крокодилите, нито акулите, а най-вероятно някоя от двойнодишащите или ръкоперкови риби, например Neoceratodus forsteri.
    Не е нужно да има пряка конкуренция между домининантните и субдоминантни видове в една екосистема. Процъфтяването и широкото разпространение на някои видове е по-скоро въпрос на адаптивност към условията на средата.

    ОтговорИзтриване
  9. Сигурно вече ти досаждам... Но все пак когато дебнеш плячка в плитчините, вероятно се сблъскваш с други гладници, а и щом снасяш яйцата си на брега, сигурно има и някой друг, който е доволен. Особено при онзи динозавърски калабалък. Друг е въпросът, че крокодилите имат доста икономичен метаболизъм(поне съвременните). Интересно е дали това важи и за динозаврите.
    Защо се счита, че древните крокодили се различават много от съвременните? Тези отпреди 60-70 милиона години, а отделно и и от по-древните - Metriorhynchidae:
    http://www.agro.bg/topical/article24460.html
    И изобщо, дали не е грешка да наричаме тези древни животни "крокодили". Досега не се бях замислял.

    ОтговорИзтриване
  10. Изобщо не ми досаждаш, караш ме да се задълбочавам в подробности, които са полезни :)
    Били са изключително разнообразна група предшествениците на крокодилите. В повечето случаи по външен вид не са приличали изобщо на съвременните - някои с по-дълги крака, с къси муцуни, дълги вратове, обитавали са предимно сушата, някои са вегетарианствали (симосухусът, например)... И да, не е прието да се наричат "крокодили", макар че често журналистите го правят за по-голяма яснота. Да не говорим, че и аз ;)

    ОтговорИзтриване
  11. Не знам дали сте чули новината но биолог в щатите откри меки тъкани по бивн от трицератопс според изказванията му динозавърът е живял преди не повече от 20 хиляди години. Това е първото такова откритие което означава че динозаврите не са изчезнали преди толкова милиони години, освен това има вкаменелости от стъпала на динозавър съвместно с човешки следи което означава че динозаврите и хората са живели по едно и също време, за справка вижте камъните от Ика. А това че са изчезнали преди 65 милиона години е просто една насадена в научните среди теория която хората просто сляпо приемат за истина, все пак никой не е бил там за да потвърди.

    ОтговорИзтриване