понеделник, 18 октомври 2010 г.

Чарлз Дарвин - живот в снимки.


Дарвин е роден в тази къща, близо до Шрюсбъри, графство Шропшър, на 12 февруари 1809г. Той е петото от общо шест деца на д-р Робърт и Сюзън Дарвин.









Англиканската църква, в която е кръстен като малък.












Воден е в тази църква на служби от майка си, която е унитарна християнка.









Дарвин на седем години.



През 1817 г. Чарлз Дарвин тръгва на училище и още осемгодишен проявява силен интерес към естествознанието, събира яйца на птици и раковини на морски животни.










Деветгодишният Дарвин със сестра си Катрин.



 Същата година през юли умира майка му. През септември започва да ходи заедно с брат си Еразмус в англиканския интернат в Шрюсбъри.








Интернатът в Шрюсбъри.


Дарвин  прекарва седем години там - от 1818 до 1825 година.








През 1825 година записва медицина в университета в Единбург, Шотландия. Научава се да препарира животни при Джон Едмонстън, бивш роб, придружавал естествоизпитателя Чарлз Уотъртън.






Крист Колидж в Кеймбридж, където противно на популярните схващания, Дарвин не учи богословие, а изкуство.











Стаята на Дарвин в Крист Колидж.
По това време братовчед му Фокс го запалва по широко разпространената по това време страст да се колекционират бръмбари.


















Някои от колекциите на Дарвин с насекоми се съхраняват в музея в Кеймбридж.



В периода 1831-1836г. Дарвин е на околосветско пътешествие с кораба "Бийгъл" в качеството си на естествоизпитател, а не както често се предполага като придружител на капитана.








Карта на южната част на Ю. Америка, на която са отбелязани осемте основни експедиции на Дарвин на сушата.












"Бийгъл", нарисуван по време на пътешествието от Джон Клемънтс Уикъм, приятел на Дарвин.








Схема на кораба, макар и не съвсем точна. Рисувана е по време на пътуването от П. Г. Кинг.










Геологът Чарлс Лиел, оказал огромно влияние върху възгледите и научната кариера на Дарвин, а след връщането му от "Бийгъл" и много близък негов приятел.











След завръщането си от пътешествието с "Бийгъл" Дарвин живее за кратко (1836-1837) в тази къща на улица Фицуилям, Кеймбридж.










Джон Стивънс Хенслоу, професор по ботаника в Кеймбридж. Той отхвърля предложението на Дарвин да пътува с него на "Бийгъл", вместо това се грижи по време на отсъствието му за неговите колекции.










След завръщането си Дарвин се установява в Лондон и започва да пише научни публикации. Това е заглавната страница на първото издание на "Вестник на изследователя", 1839г.











В Лондон след 1837 година Дарвин започва да систематизира предположенията си относно това какъв е произходът на видовете. Това е лист от неговото тефтерче, показващ първото родословно дърво.











Чарлс Дарвин през 1840 година. Продължавайки изследванията си в Лондон, Дарвин прочита "Есе за принципите на населението" на Томас Малтус. Влиянието на този труд върху по-нататъшната му работа е огромно.











Дарвин избира да се ожени за братовчедка си Ема Уеджууд. Оженват се на 29 януари 1839 година в градчето Маер.










През 1842 година Дарвин се мести заедно със съпругата си в Даун Хаус, Кент. Остава там до края на живота си. Днес къщата е превърната в музей.




Селцето Дауни.

Църквата в Дауни.









To be continued...

2 коментара: